PSI IN HITRO HRANJENJE

Danes razpravljam o tem, ali je dobro, da psi goltajo obroke. Ali jih moramo upočasniti in če da, kako? 

Čeprav je mogoče, da je kužku res všeč njegova hrana, je tukaj nekaj razlogov, zakaj morda tvoj pes hitro je: 

  1. Konkurenca: Če imaš več kot enega psa, lahko tvoj pes čuti, da mora hitro jesti, da mu drugi ne bi vzel hrane. To lahko izhaja tudi iz legla, kjer je kot mladič moral »tekmovati« za hrano s sorojenci v leglu. Ta občutek tekmovalnosti bi lahko bil tudi nagonski. Torej tudi če je tvoj pes »edinček«, lahko vidi druge člane gospodinjstva, vključno z mačkami in ljudmi, kot konkurenco. 
  2. Nereden čas obrokov: Če ste psa posvojili iz zavetišča, je mogoče, da se njegovi prejšnji lastniki niso držali »urnika« hranjenja, zato kuža jé, kot da ni prepričan, kdaj bo dobil naslednji obrok. To lahko velja tudi za pse, ki so bili prej potepuški in so morali hrano iskati v naravi.
  3. Vrsta hrane: Ustrezna izbira hrane, lahko pripomore, k boljšim prehranjevalnim navadam. 

Težave, ki jih lahko prinese hitro hranjenje 

Če pes jé prehitro, se lahko pojavijo prebavne težave, kot je bruhanje. V kolikor hrano golta in ne prežveči, obstaja tudi nevarnost zadušitve (predvsem pri mlajših ali starejših psih). Druga neprijetnost je napihnjenost, ki se pojavi, ko poleg hrane “poje” tudi veliko zraka. Napihnjenost je lahko za psa zelo neprijetna. Zelo pomembno je tudi to, da psu po obroku privoščimo počitek, da ne pride do zasuka želodca, kar je lahko zelo nevarno zanj. 

Kako lahko upočasnimo hranjenje? 

  1.   Obroke razdelimo v manjše porcije, na primer: kužka hranimo 3−4-krat na dan, seveda če imamo to možnost. 
  2.   Naj bo hranjenje zabavno. Namesto hranjenja iz sklede lahko uporabimo brisačo, razne igrače ali pa čas hranjenja spremeniš v trening trikcev. :) 
  3. Poleg zgoraj naštetega ti pa toplo priporočamo našo posodico za počasno hranjenje in protistresne puzzle, ki jih lahko uporabiš na 1001 način! :) Več o puzzlih najdeš tukaj → https://www.pawdventure.com/blogs/blog-objave/popoln-pripomocek-za-popestritev-in-pomiritev

Št. komentarjev: 1

Anja S.

O super, hvala za zapisano. Sem skozi imela občutek, da je vse to normalno … Pa sem živela v zmoti. :)

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti