Preden se s psom podaš v hribe, bodi pozoren na te 3 stvari

Psi so najboljša družba na pustolovščinah v naravi, vendar le, če jih pravilno načrtuješ. Tukaj najdeš vse, kar moraš vedeti, prinesti, narediti in čemu se izogniti, da sebi in svojemu kužku zagotoviš kar največ zabave in hkrati tudi varnosti. Ne samo, da je pohodništvo odlična vadba zate in tvojega psa, obenem je tudi poseben način, da se povežeta, medtem ko skupaj uživata v naravi. Let the pawdventures begin! 

  Pot do energetskih točk na Kopah 

 

Ne precenjuj sposobnosti svojega psa

Najprej je pomembno vedeti, da se bo tvoj pes po najboljših močeh trudil biti v koraku s tabo, zato moraš imeti do njega realna pričakovanja. Če je tvoj pes še mladiček, mlajši od enega leta, ni priporočljivo, da te spremlja na pohodih, ki obsegajo strm teren, saj njegove kosti še niso polno razvite. Včasih je bolje počakati celo kak mesec več (odvisno od pasme), kot da psičkove kosti in sklepe prehitro izpostaviš prevelikemu naporu. Kuža naj počasi nabira kondicijo, zahtevnost izbranih poti pa stopnjuj postopoma. Tudi če te redno spremlja na sprehodih, je pomembno, da ne precenjuješ njegovih sposobnosti, ko pride do hribovskih podvigov. Upoštevaj teren in vremenske razmere ter posebnosti poti. So tla strma, nazobčana, ledena ali spolzka? Bo izredno vroče, bo dovolj sence?

Črno jezero, Smrekovec 

Zelo pomembno: primerna oprema

Tvoj kuža bo potreboval vsaj ovratnico in povodec. Voda in posodica za vodo sta, sploh na daljših odpravah, “must have”. Tu naj opozorimo na previdnost, če bi se kuža želel odžejati v kakšni luži ali mlaki; le-te namreč niso najboljša rešitev, saj lahko vsebujejo škodljive snovi. Če pes pije vodo zunaj, naj bo ta iz pretočnega vira, kot je potok. Poleg vode pa seveda ne pozabimo tudi na priboljšek ali dva, tri … :) Poleg osnovnih potrebščin je priporočljivo tudi, da na kužkovo ovratnico namestiš identifikacijski obesek s svojimi podatki, če bi slučajno prišlo do neljube situacije in bi se izgubil. V kolikor se bo vajin potep zavlekel v noč, pa predlagamo, da psa dodatno osvetliš, saj ti bo tako kljub temi vedno na očeh. 


Če na izletu načrtuješ uporabo gondole ali kakšne druge oblike javnega prometa, ne pozabi tudi na nagobčnik. V večini primerov je le-ta namreč “vstopnica” za psa. Enako velja tudi za nekatere planinske koče. Pred uporabo pa moraš kužka na nagobčnik seveda navaditi.

Lovrenška jezera, Rogla 

Kužki žal niso povsod dobrodošli

Preden se s psom odpraviš na izlet, predlagamo, da preveriš pravila glede prisotnosti kosmatincev. Na žalost niso povsod dobrodošli, v nekaterih nacionalnih parkih v tujini, kot je nacionalni park Terra na Poljskem, so celo zakonsko prepovedani. V kolikor ob odpravi v hribe načrtuješ malico v eni od planinskih koč, velja prej preveriti, če lahko gre pes s tabo v notranjost; ponekod morajo namreč počakati v t. i. zimski sobi oz. predprostoru, ponekod pa kar zunaj. Previdno tudi v času pašne sezone, saj bodo na nekaterih poteh, predvsem v Avstriji, zahtevali, da je pes celo pot na povodcu, zato ni odveč, da s sabo vzameš tudi daljši ali sledni povodec. Tukaj velja omeniti tudi pomen odpoklica, ki je na izletih v naravo zelo dobrodošel. Če kužka naučiš, da se v vseh možnih situacijah vrne k tebi, ko ga pokličeš, mu lahko na bolj osamljenih poteh pustiš veliko več svobode.


Dobro je vedeti tudi:


  • Po koncu pohoda kužka počeši s finim glavnikom, ki je odličen za odstranjevanje klopov, še preden se prisesajo. 
  • Dobro je imeti vedno pri roki komplet pasje prve pomoči.
  • Ne predvidevaj, da bo vsakemu pohodniku, ki ga srečata na poti, tvoj pes všeč. (Čeprav to težko verjamemo, nekateri ljudje nad psi namreč niso navdušeni).  Poskrbi, da imaš kužka vedno pod nadzorom, saj se ga lahko kdo ustraši. Prav tako ne domnevaj, da so drugi psi, ki jih srečata na poti, prijazni, tudi če mahajo z repom.
  • Nikoli ne dovoli, da tvoj pes žveči rastline, saj nikoli ne veš, če gre za zaščiteno ali stupeno rastlino. Veliko rastlin namreč vsebuje naravne strupe, ki lahko povzročijo zdravstvene težave. 
  • Pri pohodih med  lovsko sezono je potrebna dodatna previdnost.
  • Preden se odpraviš, preveri, na kakšne divje živali bi lahko s kužkom naletela na pohodu, in se pozanimaj, kako ravnati ob srečanju.
  • Ne pozabi na zadostno količino počitka po koncu vajinih dogodivščin!

Z ustreznim znanjem, primerno opremo in določeno mero previdnosti je obisk hribov s psom prav posebno doživetje. Najboljši pa je občutek ponosa, ko s svojim kosmatincem osvojiš nov vrh.



Varen in lahek korak v hribih!


ekipa Pawdventure 


                    

 

*Blog zapis je mnenje avtorja in ne izraža strokovno potrjenih dejstev.

Št. komentarjev: 4

Andreja

Super zapis. Se mi je pa Poljska kar zamerla ja, s temi neumnimi prepovedmi psov v naravne parke.

Vanja

Bravo ekipa, bravo naša Lu, zelo zanimivo branje.

Pawdventure

Manca, hvala za komentar! Seveda, v kolikor je interes z veseljem. :)
Hvala, ker nas berete.

Manca

Ste pa res zadeli vse! Me pa zanima, glede Črnega jezera na Smrekovcu, smo ga iskali pa žal neuspešno. Me zanima, boste objavili pot? Hvala in veliko uspehov še naprej.

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti