SONČNI ZAHOD NA URŠLJI GORI 

Zahtevnost: Srednja

Čas hoje: 1 ura in 45 minut 

Regija: Koroška 


Kot se spodobi, v svojem prvem opisu poti predstavljamo pot na Uršljo goro, ki gleda na Koroško (od koder prihaja Pawdventure :)) in med Korošci velja za najbolj priljubljeno goro, ki nudi krasne razglede. 

Pot na Uršljo goro je primerna za vse letne čase. Tja se lahko s kužkom odpraviš tudi v toplejših dneh, saj velik del poti poteka po gozdu, hkrati pa visokogorska lega ponuja nekoliko nižje temperature. Pot zajema kar nekaj vzponov, vendar bosta z malo kondicijske pripravljenosti brez težav osvojila vrh, kjer vaju za nagrado čakajo čudoviti razgledi in občutek, da sta “On Top of the World”.


URŠLJA GORA ALI PLEŠIVEC

Uršlja gora je visoka 1699 metrov in sodi med lažje dostopne planinske cilje. Ob prihodu na goro se ponuja čudovit razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dolino. Na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, poleg cerkve pa najdemo tudi najvišje ležeči čebelnjak v državi. Na izletu si lahko privoščimo počitek in malico, saj se tik pod vrhom nahaja Dom na Uršlji gori. 

Na Uršljo goro vodi več kot 10 označenih poti, najbolj priljubljena je pot od Koče na Naravskih ledinah.


OPIS POTI: 

Naše izhodišče so Naravske ledine, kjer v okolici koče najdemo parkirni prostor. Pot začnemo po makadamski cesti, nato pa nas po nekaj 100 metrih rdeča smerna tabla za Uršljo goro usmeri levo v gozd. Po približno 10 minutah hoje pridemo do še enega parkirišča, ki je ob vikendih, sploh v toplejših mesecih, navadno polno (mi ti priporočamo, da avto pustiš na parkirišču pri koči). 

Pot nadaljujemo levo in po nekaj minutah prispemo do travnatega pobočja. Tam se začne steza počasi vzpenjati in se nadaljuje po gozdu. Na poti se hitro začnejo odpirati razgledi, teren pa postaja vse bolj strm, z nekaj ravnine. Pot vodi mimo studenca, ki je super priložnost za pasjo osvežitev! 

Višje se stezi priključujejo tudi druge poti, mi ohranimo smer naravnost. Na poti, nekoliko pod vrhom (kjer je vikend), nas čaka klopca, kjer si lahko spočijemo pred zadnjim in najbolj strmim delom poti. Pot nas ves čas vodi naravnost. 

Nasvet: Priporočamo ti, da na tej poti svojega kužka iz povodca spustiš samo v primeru, da se bo zagotovo odzval na tvoj odpoklic. Poleg tega, da je pot zelo priljubljena in zato tudi zelo obljudena, lahko tukaj pogosto srečamo gamse in tudi (ogroženega!) divjega petelina. 

Malo pod vrhom Uršlje gore se pot razcepi na dva dela (letna in zimska pot). Letna pot vodi direktno na vrh gore, do klopce in križa; do tja pridemo v nekaj minutah. Zimska (desna) pot pa se tik pod vrhom najprej nekoliko umakne v desno, nato pa se še enkrat razcepi. Razcep se nahaja v bližini lesenega znamenja, od katerega se odpre lep razgled. 

Nastanek tega znamenja je povezan z legendo o prihodu sv. Uršule na Uršljo goro. Štajerci so trdili, da je prišla na goro po njihovi strani gore, saj se tam vidijo odtisi klečanja sv. Uršule na skali. Korošci pa so trdili, da je prišla po njihovi strani, saj je bila na tem mestu skala tako mehka, da se ji je noga ugreznila vanjo. 

Pot naprej nas pelje do drugega lesenega znamenja, pot po desni pa vodi naprej do koče. V kolikor pa izberemo levo, pa smo v nekaj minutah na vrhu.


Vsekakor se po tem, ko se na vrhu naužijemo čudovitih razgledov, splača vrniti do koče na krajši ali daljši počitek. Mi ti priporočamo domač jabolčni štrudelj, v koči pa lahko natočiš tudi svežo vodo za svojega kosmatinca. Ko je zunaj topleje vama predlagamo postanek pred kočo, kjer bo kuža senco našel pod širokimi lesenimi mizami. Preden se s tvojim kosmatincem podata v hribe, pa seveda ne pozabi na primerno opremo in pripravo.

 

Na tej povezavi pa si lahko ogledate še naš kratek video iz pohoda: 

https://www.youtube.com/watch?v=i2F7JHTmQ7s

 

Do naslednjič, 

ekipa Pawdventure

Napišite komentar

Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti