Gozdne nevarnosti v spomladanskem času

Pomlad prinaša številne možnosti za aktivnosti na prostem, s tem pa tudi nekaj nevšečnosti, na katere je potrebno biti pozoren. Tokrat s tabo delimo nekaj informacij, s pomočjo katerih bosta s tvojim kužkom brez skrbi uživala v spomladanskih dogodivščinah.

Nekaj najpogostejših nevarnosti, ki jih lahko srečaš na vsakdanjem sprehodu v gozdu: 

 • Klopi
 • Pomembno je, da svojega kužka, pa tudi sebe, po vsakem sprehodu temeljito pregledaš. Če najdeš prisesanega klopa, ga odstrani s posebno pinceto za klope. Primi ga tik ob koži, zavrti v nasprotni smeri urinega kazalca in izvleči. Klopa nikar ne zalivaj z maščobami, ker se začne dušiti in med tem izloči še več sline, ki je lahko vir okužbe. Mesto ugriza klopa razkuži. V primeru, da glava klopa ostane v koži, se s kužkom oglasita pri veterinarju. Po odstranitvi bodi pozoren na morebitne spremembe na mestu ugriza in v kolikor jih opaziš, prav tako skočita do veterinarja.


  Vsekakor pa pred začetkom pomladi svojega kužka opremi z zaščito proti klopom. Za ta namen je na trgu na voljo ogromno različnih načinov in pripomočkov; izberi tistega, ki ustreza tvojemu kužku.


 • Močeradi 
 • Ugriz v močerada je za psa lahko smrtno nevaren; pri manjših pasmah lahko do hudih težav pride že ob dotiku s smrčkom. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov samandarin, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah, in sicer kot drgetanje, izločanje penaste sline, kar včasih spremljajo hudi krči, pri čemer lahko žival zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. V primeru, da sumiš, da je tvoj kuža prišel v stik z močeradom, takoj(!) speri gobec z obilico vode in poišči veterinarsko pomoč. 


  Prav tako pa je potrebno paziti, da tvoj kosmatinec ne pride v stik z žabo krastačo, ki ima prav tako zaušne žleze, skozi katere sprošča razne toksine, ki so za psa nevarni.  


 • Gosenice 
 • Ja, tudi gosenice so lahko zelo nevarne, tako za nas kot tudi za naše kosmatince. Govorimo o hrastovem in pinijevem sprevodnem prelcu. Gosenice imajo drobne ožigalne in strupene dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetje s srbečico, pri psih pa ima lahko stik še veliko bolj neprijetne posledice. Večinoma se te gosenice gibljejo v sprevodih iz drevesa na drevo, tako da jih ni težko opaziti.


  Simptomi ob stiku: Intenzivno slinjenje,  povišana telesno temperatura, bruhanje,  driska … Po stiku z gosenico pa lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru tudi do zadušitve. Mesto stika pa lahko kasneje začne odmirati. 

  Če se tvoj kuža dotakne takšnega sprevoda gosenic, čim prej z obilico vode speri ustno votlino in gobček. To je lahko zaradi bolečin kužka sicer nekoliko oteženo, ampak nujno potrebno. 


 • Semena trav 
 • Manj nevarna, a vseeno neprijetna nadloga so tudi semena trav, na katera moramo biti pozorni od aprila do konca septembra. Redno, skrbno krtačenje dlake lahko precej zmanjša verjetnost, da bi se semena trav zapičila v kužkovo kožo. Po vsakem sprehodu psu skrbno preglej obraz, oči, ušesa, trebuh in tačke, še posebej med prsti, ter skrbno odstrani vsa travna semena. Semena, ki so zapletena v dlako, odstrani z nohti, gostim glavnikom, furminatorjem ali s pinceto.


 • Leptospiroza
 • Povzročitelj te nevarne bolezni je bakterija leptospira, ki ima več podvrst. Prenaša se z okuženim urinom, ki ga v okolje izločajo bolne živali in živali, ki so bolezen prebolele. Stalen vir infekcije so glodavci, predvsem miši in podgane. Idealni pogoji za preživetje bakterije so luže, močvirnata tla in manjša jezera, zato nikoli ne dovoli psu piti iz postanih vodnih virov! Okužba poteka v glavnem preko prebavil, kamor pes bakterijo vnese s pitjem okužene vode ali z zaužitjem okužene hrane, zemlje, rastline. Redkejše so okužbe preko poškodovane kože.

  Bakterijo uničijo daljša izpostavljenost visoki temperaturi ali sončni svetlobi ter kvalitetna razkužila.

  Bolezen, do katere pride po okužbi, je zoonoza, kar pomeni, da lahko zbolijo tudi ljudje, če pridejo v stik z urinom okužene živali oz. z okuženo vodo ali hrano.

   

  Pozoren bodi tudi na: 

 • Vabo za lisice, ki je namenjena cepljenju proti steklini. 
 • Razne pasti, ki jih za divjad nastavijo lovci.
 • Pike žuželk, npr. čebele, saj so lahko tudi psi alergični na čebelji pik. 
 • In ne pozabi redno razglistit svojega kosmatinca. 

 • V primeru, da sumiš, da je s tvojim kužkom karkoli narobe, nikakor ne odlašaj in se obrni na najbližjega veterinarja za pomoč.

  Pred nami so čudoviti pomladni dnevi, zato naj te zgoraj našteto ne odvrne od uživanja v naravi s tvojim kosmatincem. Le nekoliko več pozornosti je potrebno, da bo vajine dogodivščine poleg zabave spremljala tudi varnost. :)


  Do naslednjič … 

  Ekipa Pawdventure 

  Št. komentarjev: 1

  Vesna

  Vsečno zelo in poučno. Pohvale ekipi.

  Napišite komentar

  Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti