Bonton v hribih

Sezona hribolazenja se je začela! Pa se vrnimo k osnovam ;) 

“Nad tisoč metri nadmorske višine ni greha,” tam je dovoljeno vse, kar seveda ne bo držalo. Ko se podaš v hribe, se od tebe pričakuje, da upoštevaš nekaj zelo osnovnih pravil. Ne pozabi, ko se sprehajaš s svojim psom, odgovarjaš tudi zanj. 


Zate smo pri Pawdventure pripravili spisek sedmih osnovnih pravil, ki bi se jih naj držal vsak obiskovalec hribov. 

Počisti za seboj! 

Čeprav se sliši zelo očitno, gore niso smetišče, zato imej v nahrbtniku vedno vrečke, v katere boš spravil odpadke, in vrečke za pasje iztrebke. 

Spoštuj tišino 

Ljudje in naši kosmatinci smo v gorah, hribih ali na planotah obiskovalci, zato se moramo vesti temu primerno. Hrup, kričanje, glasba in glasni lajež lahko motijo živali pri prehranjevanju in počitku.

 

Pravilo srečanja 

Ob srečanju planincev na ozki stezi imajo prednost vedno tisti, ki sestopajo. Planinci, ki se vzpenjajo, se umikajo hitrim planincem, ki se vračajo s ture. Dobro je tudi, da tvoj pes pozna nekaj osnovnih ukazov ali trikcev, ki ti lahko olajšajo srečevanje drugih ljudi ali psov. 

Nekaj izmed teh je: 

 • “Odpoklic”. Najpomembnejši, če svojega psa spustiš s povodca! Če pes nima 100% odpoklica, ga imej na slednem povodcu. 
 • “Zadaj”. To lahko uporabiš na ozkih poteh ali ob srečanju večjega števila ljudi.
 • “Poleg”. Če je pot dovolj široka in naletiš na ljudi, kolesarje, druge pse, je včasih dovolj, da daš psa na “poleg”. Včasih je dovolj tudi ukaz “blizu”, ki daje tvojemu psu svobodo, vendar se mora držati v tvoji bližini.
 • Čakaj” ali “stop”.
 • Pri nas dokaj pogosto uporabljamo ukaz v situacijah, ko odpoklic ni potreben, saj smo dovolj blizu psa, da ga lahko primemo, priklenemo na povodec in mu preprosto ukažemo, da počaka na mestu, dokler se ljudje ne sprehodijo ali odkolesarijo mimo. 

  “Pusti”

  Če tvoj pes zatava do planinca, ki si je pravkar privoščil sendvič … hec hec :D V gorah velikokrat naletimo na iztrebke živali, ki se našim kosmatincem zdijo zelo okusni, vendar niso najboljši vir hranilnih snovi, prav tako je pomembno, da ne uživajo rastlin ali grmovnic, saj vse niso užitne. In ne pozabi, trganje travniških cvetlic je “no-go”! 

  “Ku-ku” ali “hiška”

  Ta ukaz pride prav, kadar si kje na ozki poti in se ti približujejo otroci ali pa stojiš oz. čakaš kje v vrsti. Psa z luringom zvabiš med svoje noge in ga tam zadržiš, kolikor je potrebno. S svojimi nogami tako ustvarimo nekakšno zavetje za “psa” in tako preprečimo “neželene dotike psa”. 


  Pogosto uporabljamo tudi ukaz “hop” in “hop-hop”. Hop uporabljamo za preskakovanje kakšnih ovir na poti, npr. podrto drevo, in hop-hop za pošiljanje psa na višje površine, kot so npr. štori, če se mora pes umakniti s poti in imamo to na razpolago v bližini. S temi trikci tudi malo “matramo” možgančke in hkrati skrbimo za boljšo varnost. 

  Pazi tudi, da počivaš tam, kjer drugim nisi v napoto. Za hribe velja tudi običaj, da se pozdravljamo. Mlajši pozdravijo starejše, na poteh pa dajemo prednost šibkejšim od sebe. 

  Rana ura, zlata ura

  Za hribolazce velja stari pregovor: rana ura, zlata ura. Na pot se je treba odpraviti pravi čas, kar je pogosto v zgodnjih jutranjih urah, vedeti moraš, da vrh oz. cilj pomeni šele polovico poti. Še posebej pozoren moraš biti na temperature, ki skozi dan močno naraščajo. Poleti se je treba na pot podati res zgodaj zjutraj, da nisi skozi dan izpostavljen močnemu soncu, kar je lahko nevarno zate in za tvojega psa. 

  Avtomobile le na označena mesta

  Avto vedno pustiš, kjer je predviden prostor za parkirišče. Ne puščaj avtomobila na travnatih površinah, če to ni posebej označeno. 

  Ne kopaj se v jezerih

  Jezera v vročih poletnih dneh nedvomno kličejo po osvežitvi in očitno ni nič drugače v hribovskem svetu. Razlika je, da v gorah veljajo drugačna pravila. Sončne kreme, drugi kozmetični preparati, ampule oz sredstva za zajedavce, ki jih imata na sebi ti in tvoj kosmatinec, se med kopanjem sproščajo v vodo, kar lahko privede do onesnaženja vode ali celo porušenja ekosistema v vodi. Preden se odločiš za ohladitev v kakšnem jezeru, preveri, ali je to dovoljeno. 


 • Upoštevaj zakone o rabi povodca
 • Tukaj je predvsem pomembno, da če ni zakonsko opredeljeno, znaš sam presoditi, v katerem primeru bi bilo bolje, da imaš psa na povodcu. Po naših izkušnjah je najbolje imeti psa na povodcu, če je tisti dan na poti zelo veliko obiskovalcev, saj je nekaterim lahko zelo neprijetno v bližini psov. Na povodcu ga imej tudi pri planinskih kočah in predvsem na pašnikih, kjer se pase živina. Tudi če je tvoj pes prijazen, neškodljiv, je bolje zate in okolico, da je pes pripet na povodcu, tako se lahko izogneš slabi volji ali celo morebitni nesreči. 


  Tudi če boš upošteval/a vsa pravila, lahko občasno naletiš na pse ali lastnike, ki jih na žalost ne. Cilj je vedno poskrbeti za svojo varnost in varnost tvojega psa


  Zdaj, ko smo skupaj osvojili in ponovili osnove, “let the pawdventures begins”! 


  Se vidimo v hribih.


  Ekipa Pawdventure, xoxo 

  Napišite komentar

  Upoštevajte, da je treba komentarje pred objavo odobriti